Projecten & Nieuws

Projecten & Nieuws

COOP Heijboer Huijbergen en Stichting MANO AMICA

In Huijbergen hadden COOP Heijboer Huijbergen en Stichting MANO AMICA  zesendertig Kerstpakketten klaarstaan voor de klanten van de voedselbank.  Teveel om in één keer met de auto mee te nemen.

Bron Woensdrecht.nieuws

EVENEMENT – Spelen rond de Peperbus

Zondag 5 september j.l. hebben we in samenwerking met de Kiwanis district Bergen op Zoom, 450 kinderen mogen vermaken met een professioneel georganiseerde gratis speelmiddag.
Door de Corona-maatregelen moest er dit jaar uitgeweken worden van de Grote Markt naar het Wilhelminaveld. Het is een geslaagde, vreugde volle middag geworden. We zijn blij dat door onze medewerking, in de vorm van sponsoring, dit mogelijk hebben kunnen maken.

Voedselbank West-Brabant

Ook in West-Brabant en Zeeland leven veel mensen op of onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen deze mensen door ze tijdelijk voedselpakketten te geven. Om onze klanten voldoende voedsel te kunnen geven, werken wij samen met bedrijven, instellingen en overheden. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedselverspilling wordt voorkomen en het milieu minder wordt belast. Zo heeft ook Mano Amica besloten om een jaarlijkse schenking over te maken naar de Stichting Goed Ontmoet.
Stichting Goed Ontmoet zet zich met uitgiftepunten in zes gemeenten – Roosendaal, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Tholen en Woensdrecht – al jaren in om klanten van voldoende eten te kunnen voorzien.


Met trots toonden Peter en Monique van Heijst uit Huijbergen gistermiddag de bij elkaar gespaarde duofiets voor ouderen in het dorp. Helaas kan er nog niet op gefietst worden vanwege de coronacrisis…

Het echtpaar begon vorig jaar juli samen met dorpsgenoot Kees Sinjorgo een inzamelingsactie voor een duofiets. Een duofiets is een vervoermiddel voor twee mensen die naast elkaar zitten. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen zo nog samen met iemand fietsen.
Monique van Heijst is nog steeds onder de indruk van de vele Huijbergse verenigingen die acties op touw hebben gezet om geld in te zamelen voor de duofiets. ,,Dit is een project voor en door Huijbergen”, zegt ze. ,,Er moest 8000 euro ingezameld worden en het is fantastisch dat dit is gelukt.”
Ze steekt ook de loftrompet over Mano Amico, een stichting die is opgezet door Huijbergenaar Gio Cleophas, die ondersteuning biedt aan mensen die zich inzetten voor het maatschappelijk belang. ,,Ook een rijwielhandel uit Hoogerheide ondersteunde ons en gaf een fikse korting op de aanschaf van de fiets. De fietsenhandel zorgt vijf jaar lang voor gratis onderhoud.”
Van Heijst zegt dat ze nog steeds doorgaat met geld inzamelen. ,,Dit is voor de verzekering en voor onvoorziene reparatiekosten.”
Het echtpaar is nog op zoek naar iemand die zich bezig gaat houden met de reserveringen voor de duofiets. ,,Daarnaast zijn vrijwilligers welkom die met de duofiets willen rijden.”
Helaas kan door de coronacrisis nu nog geen gebruik gemaakt worden van de fiets. ,,Wel willen we proberen om per 1 mei de fiets te verhuren aan echtparen van wie een van hen slecht ter been is”, zegt Peter van Heijst. Hij hoopt dat de komende zomer de fiets beschikbaar is voor iedereen die daar behoefte aan heeft.


Samen anderen helpen is mooi om te doen

BERGEN OP ZOOM – Bergenaar Jeffry Verdult heeft afgelopen zomer tijdens de Vierdaagse van Nijmegen tweehonderd kilometer gelopen. Hij liep er gesponsord, namens Stichting Mano Amica, en heeft zo geld opgehaald voor het goede doel. Mano Amica zorgt ervoor dat het bedrag wordt geschonken aan verschillende mooie hulpbehoevende projecten en personen op de Brabantse wal. Een deel van het bedrag is zaterdagmiddag overhandigd aan een jonge moeder en haar gezin, die wel wat echt hulp konden gebruiken. Stichting Kip en Apie had Jeffry en ‘zijn’ goede doelen organisatie in contact gebracht met dit gezin.
Jeffry vertelt: “Vaak komen de verhalen van deze mensen niet in de media. Er wordt geregeld helemaal niet stilgestaan bij hoe zwaar sommigen het hebben, ook in Nederland. Het is mooi om iets bij te kunnen dragen aan het verlichten van de lasten waar mensen soms onder gebukt gaan. Het doet me goed om samen met Stichting Mano Amica hier en daar een helpende hand te bieden.

Sprookjesachtig cadeau voor Mex, Manon en Martin

STEENBERGEN – Samen thuis kerst vieren, was het mooiste cadeau dat Manon, Martin en Mex zich konden wensen. Die wens kwam uit en als kers op de taart wachtte hen vanmorgen zelfs nog een extra verrassing. Uit naam van de stichting Mano Amica mocht Jeffrey Verdult uit Bergen op Zoom het gezin namelijk een lang weekend Efteling aanbieden.
De stichting Mano Amica is een stichting zonder winstoogmerk die hulp aan derden biedt. De steun is over het algemeen kleinschalig en regionaal of lokaal gericht. Jeffrey Verdult verbond zijn naam aan de stichting ter gelegenheid van de Nijmeegse Vierdaagse die hij in 2019 voor de vierde keer voltooide. Al twee keer eerder liep hij de Vierdaagse voor een goed doel. Dit keer koos Verdult voor Mano Amica: “In overleg met de stichting kon ik zelf bepalen naar welke projecten of mensen het geld ging. Ik las het verhaal van Mex op Facebook en ik werd erdoor geraakt.”
Dit alles deed Jeffrey, na overleg met zijn eigen kinderen, besluiten een deel van het geld te gebruiken om Mex en zijn ouders een mini-vakantie te gunnen. De rest van het sponsorgeld (in totaal 2000 euro) zette hij in voor kerstdiners voor eenzame en alleenstaande mensen en voor de schenking van een nieuwe fiets aan een alleenstaande moeder.
Verdult hoopt dat het gezin, samen met nog drie andere personen naar keuze, binnenkort al in de gelegenheid is om naar het sprookjespark te gaan. “De gezondheid van Mex is daarbij natuurlijk leidend, maar zodra het kan, is één telefoontje genoeg om de zaak in werking te stellen.”
Hoewel de tweejarige Mex het tijdens de overhandiging van de cheque vooral heel druk had met het rollend verkennen van de woonkamer, toonden zijn ouders zich blij verrast met het cadeau. “Ik vind het echt supertof,” is de eerste reactie van moeder Manon. Ook vader Martin is geraakt door het gebaar: “Toch kan ik het niet helpen dat ik op zo’n moment ook realiseer dat dit gebeurt omdat er iets aan de hand is met Mex. Het is heel bijzonder dat mensen dit voor ons willen doen en ik krijg er ook echt een warm gevoel van, maar het is confronterend.”
In de tussentijd is het gezin Stoel-Van Treijen zelf ook druk bezig voor het goede doel in de vorm van de stichting HomeRide. Deze stichting organiseert jaarlijks een sponsortocht ten behoeve van de Ronald McDonald logeer- en vakantiehuizen. Team ‘To the Mex’ is met een opbrengst van € 4.500,- inmiddels hard op weg om het benodigde startbedrag van € 7.000,- binnen  te slepen.
Dit gebeurt onder meer aan de hand van vele activiteiten zoals bijvoorbeeld de verkoop van Koek en Zopie tijdens de kerstboomverbranding in Nieuw-Vossemeer. Dit evenement staat aanstaande zaterdag 4 januari vanaf 19.15 uur te gebeuren op het evenemententerrein aan de Veerweg.
Wie team ‘To the Mex’ wil sponsoren, kan dat doen via de link: https://homeride.nl/nl/teams/mex.


Tweehonderd kilometer lopen voor stichting MANO AMICA

Jeffry Verdult gaat tijdens de Vierdaagse van Nijmegen 200 kilometer wandelen om geld op te halen voor Stichting MANO AMICA. Deze organisatie zet zich niet in voor grootschalige goede doelen maar wil juist op lokaal en soms zelfs individueel niveau het verschil kunnen maken.
De Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 19 Juli en Jeffry loopt mee, niet alleen voor zichzelf dus maar ook om anderen te helpen. Hij koos deze keer voor MANO AMICA, wat staat voor ‘helpende hand’. De stichting ontfermt zich graag over kleinere projecten en bekijkt dan op maat wat er aan hulp geboden kan worden.
Meer doen met minder kosten
De ene keer nemen ze kinderen uit pleeggezinnen mee naar een theatervoorstelling, de andere keer helpt de organisatie bij de financiering van een auto waarin een rolstoel mee kan, voor een echtpaar dat het zich niet zelf kan veroorloven. Het idee is dat je met een kleine stichting zonder winstoogmerk veel meer overhoudt voor het werkelijke goede doel, omdat er veel minder organisatiekosten zijn. Jeffry vindt dat een mooie gedachte en wil daarom graag geld bij elkaar lopen. Hij hoopt met deze actie meteen bij te dragen aan meer bekendheid voor Mano Amica. De stichting verdient dat volgens hem, juist omdat die zich regionaal sterk maakt voor mensen die het kunnen gebruiken.
Donaties welkom, ook van bedrijven
Het bestuur van Mano Amica, is blij met wat Jeffry voor zijn organisatie wil doen. Beiden hopen ze dat mede hierdoor lokale en regionale bedrijven kennis nemen van deze bijzondere aanpak en een duit in het zakje willen doen. Zo kan er nog meer vaker worden bijgedragen aan projecten en hulpbehoevende mensen in de buurt.
https://www.doneeractie.nl/200km-voor-stichting-mano-amica/-35506

 


Voorstelling Ernst, Bobbie en de rest

Op 20 januari j.l. is een groep van meer dan 80 kinderen met begeleiders naar de theatervoorstelling van Ernst, Bobbie en de rest geweest in de stadsschouwburg de Maagd van Bergen op Zoom.
Dit bezoek was op uitnodiging van stichting Mano Amica i.s.m. de KokBouwgroep.
Aan vele pleeggezinnen waar kinderen via Pleegouderbureau “jutz” zijn ondergebracht, is een verzoek verzonden om de kinderen uit te nodigen voor deze zeer leuke en vrolijke middag.
Er is massaal op gereageerd en gebruik van gemaakt. Voorafgaand is er gezamenlijk pannenkoeken gegeten en een heuse “ meet and greet” met de Ernst en Bobbie.
Middag was weer erg geslaagd en veel blije kindergezichtjes !!


Invalide Auto

Stichting Mano Amica heeft een gedeelte gefinancierd , ten behoeve van de aanschaf van een combo-auto voor een echtpaar die door tegenvaller na tegenvaller zijn getroffen en helaas niet meer mobiel zijn door de invalide gesteldheid. Zo kunnen wij ze helpen om toch wat mobieler in het leven te kunnen staan.


Stichting Support Rob

Als kleine jongen liep Rob ernstige brandwonden op, nierfalen zorgde via een donornier voor uitkomst, terwijl er ook nog twee keer lymfeklierkanker werd vastgesteld. Alle medicijnen en chemokuren zorgde voor een uitgeput lichaam met een hartaanval tot gevolg. De knokker en de vechter die hij is, heeft zonder klagen dit alles ondergaan, de toekomst zag er weer hoopvol uit.   Maar nu hij net alle tegenslagen had overwonnen is anderhalf jaar geleden de diagnose liquorhypotensiesyndroom vastgesteld.
Het is geen terminale ziekte maar de oplopende beperkingen zorgen voor onacceptabel leven. Rob is uitbehandeld, maar met een kanttekening. Hij is uitbehandeld in Nederland. Professor Wouter Schievink in Los Angeles is de enige specialist ter wereld die uitkomst kan brengen, hij verlost jaarlijks zo’n 75 patiënten van deze aandoening en met groot succes. Alleen is daar geld voor nodig. Met deze wetenschap is er een stichting voor Rob gestart. Mano Amica steunt Rob graag om deze behandeling te kunnen verwezenlijken.
WAT IS EEN LIQUORLEK?
Door een beschadiging in het hersenvlies lekt er hersenvocht weg. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de hersenen, met hevige hoofdpijnen, misselijkheid en evenwichtsproblemen tot gevolg. De enige remedie om de pijn (enigszins) te verzachten: blijven liggen.
HOE KOMT ROB AAN DIT LEK?
Net toen hij alle tegenslagen had overwonnen, is anderhalf jaar geleden de diagnose liquorhypotensiesyndroom vastgesteld. Pure pech, want het komt slechts sporadisch voor, maar Rob gaat ook deze tegenslag niet uit de weg. Het is geen terminale ziekte maar de oplopende beperkingen zorgen voor een onacceptabel leven. Slechts enkele uren per dag kan Rob met de grootste moeite een heel klein beetje van waarde zijn, zijn eigen waarde al volledig weggecijferd.